Česko-moravský vrabec (sparrow)
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřového plecka
- 100 g uzené slaniny
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- 5 PL česneko-rajčatová pasta (http://www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-rajcatova-smes-bez-konzervace/)
- 3 PL sádla
- 3 PL oleje
- pepř
- kmín
- sůl
- 1 PL hotové jíšky
- párátka
Postup Česko-moravský vrabec (sparrow)
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na centimetrové plátky, naklepeme, potřeme rajčesnekovou pastou, opepříme, svineme do balíčku, sešpendlíme párátkem, vložíme do misky, promícháme se zbytkem rajčesnekové pasty, popřípadě posolíme a opepříme, zastříkneme olejem a dáme na noc přemýšlet do lednice (lze to vařit i hned).
Druhý den, ve správnou chvíli, vložíme do kastrolu a na sádle se slaninou prudce osmahnem. Výjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vrazíme přikryté do vyhřáté trouby (200°C) na 30 minut.
Po té zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou, přidáme rozmačknuté a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté.
Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením.
Po té dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy, setřeme výpek ze stěn, promíchnem a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 PL hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá. Podáváme pouze s Moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem (jinak to není k jídlu:-)).