České koláče (povidla, tvaroh a mák)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 60 g čerstvého droždí
- 250 g másla (Hery)
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 4 žloutky
- asi 1/4 l mléka
- 1/4 l smetany sladké
- citronová kůra
- špetka soli
- tuk na plech
- Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 lžíce rozehřátého másla
- 3 lžíce cukru
- 1-2 vejce
- 2 lžíce rozinek
- Maková náplň:
- 150 g máku
- 1/4 l mléka
- 1 lžička másla
- 4 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- hrst strouhaných mandlí
- (k případnému zahuštění můžeme přidat ještě piškotové drobečky)
Postup České koláče (povidla, tvaroh a mák)
Postup přípravy receptu
-
Vlažné mléko osladíme, rozdrobíme do něj droždí, a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme žloutky a vejce, sůl, citronovou kůru, cukr, kvásek a vlahou smetanu.
Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, což trvá asi 1 hodinu
Po vykynuti lžičkou vykrajujeme kousky, na pomoučeném vále z nich děláme kuličky, rozložíme je po vymaštěném plechu a malou skleničkou, omoučenou v mouce, v nich vytlačíme důlky, do kterých vložíme náplně. (Tvarohové, povidlové a makové) náplně pak posypeme ze 3 dílů hrubé mouky, 2 dílů cukru a 1 dílů másla
Z tvarohové náplně umícháme všechny suroviny dohladka a nakonec přidáme rozinky
Na makovou náplň umeleme mák a povaříme asi 10 minut v mléce. Občas promícháme, aby se nepřipaloval. Ke konci varu přidáme cukr a necháme vychladnout. Vmícháme lžičku másla, skořice a zahustíme strouhanými mandlemi, popřípadě ještě piškotovymi drobečky. Dobře promícháme.