České koláče (povidla, tvaroh a mák)

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
60 g čerstvého droždí
250 g másla (Hery)
200 g cukru
2 vejce
4 žloutky
asi 1/4 l mléka
1/4 l smetany sladké
citronová kůra
špetka soli
tuk na plech
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce rozehřátého másla
3 lžíce cukru
1-2 vejce
2 lžíce rozinek
Maková náplň:
150 g máku
1/4 l mléka
1 lžička másla
4 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
hrst strouhaných mandlí
(k případnému zahuštění můžeme přidat ještě piškotové drobečky)

Postup přípravy receptu

  1. Vlažné mléko osladíme, rozdrobíme do něj droždí, a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme žloutky a vejce, sůl, citronovou kůru, cukr, kvásek a vlahou smetanu.

  2. Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, což trvá asi 1 hodinu

  3. Po vykynuti lžičkou vykrajujeme kousky, na pomoučeném vále z nich děláme kuličky, rozložíme je po vymaštěném plechu a malou skleničkou, omoučenou v mouce, v nich vytlačíme důlky, do kterých vložíme náplně. (Tvarohové, povidlové a makové) náplně pak posypeme ze 3 dílů hrubé mouky, 2 dílů cukru a 1 dílů másla

  4. Z tvarohové náplně umícháme všechny suroviny dohladka a nakonec přidáme rozinky

  5. Na makovou náplň umeleme mák a povaříme asi 10 minut v mléce. Občas promícháme, aby se nepřipaloval. Ke konci varu přidáme cukr a necháme vychladnout. Vmícháme lžičku másla, skořice a zahustíme strouhanými mandlemi, popřípadě ještě piškotovymi drobečky. Dobře promícháme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!