Červená řepa ve slanině a hořčično-medové marinádě
Recepty, GrilováníSuroviny
- 4 středně velké červené řepy
- 3 lžíce octa
- 2 lžičky soli
- 2,5 litru vody
- plátky dobré slaniny na obalení řepy
- 2 hrsti slaniny nakrájené na tenčí špalíčky
- oblíbený listový salát
- 4 cibule nakrájené na osminky
- Marináda:
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 100 ml olivového či řepkového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky nasekané čerstvé máty
- sůl
- pepř
- 1 vrchovatá lžička tekutého medu
Postup Červená řepa ve slanině a hořčično-medové marinádě
Postup přípravy receptu
-
Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne. Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme. Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet. Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat. Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny.
Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme.
Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka. Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí. Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme.