Čertovy šípy
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové kýty (popř. plece)
- 150 g slaniny
- 1 středně velká cibule
- 1 větší červená kapie
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička chilli oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- menší lžička soli
- pepř mletý podle chuti
Postup Čertovy šípy
Postup přípravy receptu
-
Kýtu si mírně naklepeme a nakrájíme na kousky-3x3 cm.
Z hořčice, obou olejů, česneku a soli si uděláme marinádu, do které vložíme nakrájené maso. Pokud máme čas, necháme marinovat přes noc, pak je doba přípravy kratší. Marinujeme však nejméně 1 hodinu.
Na jehly napichujeme střídavě maso, cibuli nakrájenou na lístky, slaninu nakrájenou na kostičky velké zhruba jako maso a kapii nakrájenou na delší špičky. Nádobu s marinádou vypláchneme čistou vodou a zalijeme tím špízy.
Pečeme dorůžova a měkkosti masa, cca 50 minut, obracíme a podléváme výpekem.
Po dokončení si vykrajovátkem na cukroví vykrojíme srdíčko a napíchneme je podélně na konec špejle, nebo jehly. Jako příloha jsou výborné opečené předvařené brambory ve slupce, potřené olejem smíchaným s česnekem.