Celerová líčka
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- cca 800 g hovězích líček
- 400 g oloupaného celeru
- olej nebo sádlo
- 2 bobkové listy
- cca 5 kuliček nového koření
- rozmarýn
- tymián
- 2 cibule
- sůl
- pepř mletý
- hladká mouka nebo jíška
- vývar dle potřeby
Postup Celerová líčka
Postup přípravy receptu
-
Cibule pokrájíme a osmažíme na tuku dosklovata. Přidáme na větší kostky pokrájená líčka a osmažíme je dozlatova, pak je osolíme a opeříme, přidáme snítku rozmarýnu a tymiánu, nové koření, bobkové listy a zalijeme vývarem. Vývaru dáváme jen tolik, aby byla líčka potopená.
Dusíme pod poklicí velmi zvolna, na mírném plameni, za občasného promíchání a podlití dle potřeby. Ke konci dušení, když už jsou líčka měkká, přidáme doměkka (na skus) podusit na hranolky pokrájený celer a během dušení vývar téměř vydusíme.
Vše zaprášíme zhruba jednou lžící hladké mouky a řádně společně promícháme, pak teprve dolijeme další vývar do požadované hustoty omáčky (sosu) a vše společně krátce provaříme. Místo zaprášení moukou můžeme použít k zahuštění i jíšku. Vyndáme větvičky ze snítek bylinek, kuličky koření a bobkové listy, případně ještě dosolíme a opepříme dle potřeby.
Podáváme s bramborovou kaší, těstovinami, rýží nebo bramborem.