Carpaccio z pečené červené řepy
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Na carpaccio:
- 1 středně velká červená řepa
- palice česneku
- lžíce hrubozrnné soli
- lžíce olivového oleje
- lžíce balzamikového octa
- barevný pepř čerstvě mletý z mlýnku
- snítka tymiánu (nemusí být)
- 100 gr sýru feta nebo balkánského sýru
- hrst rukoly (lístky)
- Na zálivku:
- 2 lžíce tekutého medu
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na karamelizovanou cibuli:
- lžíce olivového oleje
- červená cibule
- sůl
- lžíce krupicového cukru
- lžíce balzamikového octa
- A ještě silnostěnný alobal
Postup Carpaccio z pečené červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme řepu: pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme. Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl rozkrojeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C (horkovzduch) a pečeme cca hodinu. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Připravíme si karamelizovanou cibuli: na pánev dáme olej, necháme jej rozpálit a přihodíme na osminky nakrájenou cibuli, osmahneme dosklovata, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Až nám cibule začne karamelově vonět, trochu osolíme a přidáme ocet. Prohodíme na pánvi a ocet necháme odpařit.
Teď si připravíme zálivku: vyšleháme všechny suroviny, které jsou do ní určeny. A můžeme servírovat: řepu si nakrájíme na tenké plátky, naskládáme na talíř, poházíme rukolou, fetou (balkánem) a doprostřed talíře umístíme karamelizovanou cibuli.
Celé to přelijeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.