Čalamáda s paprikami
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1000 g barevných paprik
- 1000 g cherry rajčátek
- 1000 g cibule
- 1000 g cukety
- 1 květák
- 1 menší hlávka zelí
- Nálev:
- 160 g soli
- 500 g cukru
- 1 lžička hořčičných semínek
- 10 bobkových listů
- 1 lžíce kuliček nového koření
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 1000 ml octa
Postup Čalamáda s paprikami
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nalijeme 3 litry vody. Přidáme sůl, cukr, hořčičné semínko, bobkové listy, pepř a nové koření. Nálev přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut. Poté do něj nalijeme ocet a vaříme ještě 2 minuty. Nálev odstavíme a necháme ho vychladnout.
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Nasypeme ji do mísy a promícháme.
Zavařovací sklenice dobře vymyjeme a osušíme. Naplníme je až po okraj nakrájenou zeleninou, kterou pak zalijeme nálevem tak, aby byla dobře ponořená. Sklenice dobře uzavřeme umytými víčky a vložíme je do zavařovacího hrnce.
Sklenice v hrnci zalijeme teplou vodou tak, aby sahala pod okraj víček. Hrnec uzavřeme a vodu v hrnci zvolna zahříváme až na 85°C. Při této teplotě čalamádu sterilujeme asi 20 minut. Sklenice vyjmeme, čalamádu necháme vychladnout a poté necháme v chladu asi měsíc odležet.