Čalamáda s paprikami

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1000 g barevných paprik
1000 g cherry rajčátek
1000 g cibule
1000 g cukety
1 květák
1 menší hlávka zelí
Nálev:
160 g soli
500 g cukru
1 lžička hořčičných semínek
10 bobkových listů
1 lžíce kuliček nového koření
1 lžíce kuliček černého pepře
1000 ml octa

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce nalijeme 3 litry vody. Přidáme sůl, cukr, hořčičné semínko, bobkové listy, pepř a nové koření. Nálev přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut. Poté do něj nalijeme ocet a vaříme ještě 2 minuty. Nálev odstavíme a necháme ho vychladnout.

  2. Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Nasypeme ji do mísy a promícháme.

  3. Zavařovací sklenice dobře vymyjeme a osušíme. Naplníme je až po okraj nakrájenou zeleninou, kterou pak zalijeme nálevem tak, aby byla dobře ponořená. Sklenice dobře uzavřeme umytými víčky a vložíme je do zavařovacího hrnce.

  4. Sklenice v hrnci zalijeme teplou vodou tak, aby sahala pod okraj víček. Hrnec uzavřeme a vodu v hrnci zvolna zahříváme až na 85°C. Při této teplotě čalamádu sterilujeme asi 20 minut. Sklenice vyjmeme, čalamádu necháme vychladnout a poté necháme v chladu asi měsíc odležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!