Býčí žlázy dušené v zelenině

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

650 g býčích žláz (3 ks v balení)
100 g obyčejného zauzeného špeku
7 ks lahůdkové cibulky (celý svazek)
1 bílá paprika
1 rajče
2 prolisované stroužky česneku
1/2 kl drceného kmínu
na špičku nože mletý pepř
1-2 kostky šťáva k vepřovému masu
nasekané zelené bylinky:
libeček
petrželka
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky.

  2. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou.

  3. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat.

  4. Papriku zabavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky.

  5. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15 minut.

  6. Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky šťávy (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).

  7. Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek.

  8. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme. Dochutíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!