Bůček dvojí chuti

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na ukázku jen z 1 kg bůčku:
1 kg bůčku s kůží, bez kostí
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
sůl
1 lžíce sladké papriky
6 stroužků česneku
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Omytý bůček vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přidáme koření, 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme tak, aby ode dna šly bublinky a necháme vývar táhnout 2-2.5 hodiny. Uvařený bůček vyndáme na talíř a překrojíme podélně na poloviny.

  2. Jednu polovinu ihned potřeme prolisovaným česnekem a posypeme sladkou paprikou ze všech stran. Necháme vychladnout a zabalené v alobalu uložíme do lednice. Paprikový bůček je nejlepší podávaný studený s čerstvou nebo nakládanou zeleninou a chlebem.

  3. Druhou polovinu bůžku nařízneme na straně s kůží cca 1 cm do hloubky. Necháme vychladnout. V hlubokém rendlíku nebo pánvičce (velikost zvolíme, aby se bůček akorát vešel) rozpálíme sádlo ve větší vrstvě a ze všech stran bůček osmažíme dozlatova. Kůže je pak krásně křupavá, do zářezů vmáčkneme prolisovaný česnek. Takto upravený bůček můžeme podávat teplý s křenem nebo hořčicí a chlebem nejlépe žitným, ale je skvělý i ke knedlíkům se zelím. Na talíři plátky obou bůčků ještě lehce opepříme a osolíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!