Bůček dvojí chuti
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Na ukázku jen z 1 kg bůčku:
- 1 kg bůčku s kůží, bez kostí
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- sůl
- 1 lžíce sladké papriky
- 6 stroužků česneku
- sádlo
Postup Bůček dvojí chuti
Postup přípravy receptu
-
Omytý bůček vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přidáme koření, 1 lžičku soli a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme tak, aby ode dna šly bublinky a necháme vývar táhnout 2-2.5 hodiny. Uvařený bůček vyndáme na talíř a překrojíme podélně na poloviny.
Jednu polovinu ihned potřeme prolisovaným česnekem a posypeme sladkou paprikou ze všech stran. Necháme vychladnout a zabalené v alobalu uložíme do lednice. Paprikový bůček je nejlepší podávaný studený s čerstvou nebo nakládanou zeleninou a chlebem.
Druhou polovinu bůžku nařízneme na straně s kůží cca 1 cm do hloubky. Necháme vychladnout. V hlubokém rendlíku nebo pánvičce (velikost zvolíme, aby se bůček akorát vešel) rozpálíme sádlo ve větší vrstvě a ze všech stran bůček osmažíme dozlatova. Kůže je pak krásně křupavá, do zářezů vmáčkneme prolisovaný česnek. Takto upravený bůček můžeme podávat teplý s křenem nebo hořčicí a chlebem nejlépe žitným, ale je skvělý i ke knedlíkům se zelím. Na talíři plátky obou bůčků ještě lehce opepříme a osolíme.