Brynzový koláč se zelím a petrželkou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Suroviny na formu o průměru 24 cm:
- 400 g kysaného zelí
- 200 g lněných semínek
- 6 celých vajec
- 150 g brynzy
- 1 menší cibule
- 2-4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- sádlo
- čerstvá petrželka na posypání
Postup Brynzový koláč se zelím a petrželkou
Postup přípravy receptu
-
Zelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut. Zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět, nicméně cibulový základ mu dodá šmak“.
Lněná semínka si rozdrtíme v mixéru, smísíme s vodou a natlačíme na spodek dortové formy. Strčíme do trouby na 20 minut, tímto máme hotovo těsto.
Do mixéru nyní vyklepneme 6 vajíček, přidáme špetku soli a trochu vody a vymixujeme dohladka. Zbytek už je naprosto jednoduchý, brynzu si nastrouháme nebo nakrájíme, smícháme s poloměkkým zelím a ušlehanými vajíčky.
Nalijeme na těsto ze lněných semínek, promícháme s prolisovaným česnekem a zasypeme petrželkou. Při 200°C pečeme asi 50 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.