Brokolice zapečená s uzeným šmakounem a bramborovou kaší
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g brambor
- 100 g šmakoun uzený (Shmaky)
- menší brokolice
- 30 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- sůl
- mletý peř
- vrchovatá lžička čerstvého medvědího česneku nebo sušeného
Postup Brokolice zapečená s uzeným šmakounem a bramborovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Do osolené vody dáme vařit oloupané brambory a ve slané vodě si uvaříme i brokolici. Šmakouna si nakrájíme na drobné kostky, promícháme s uvařenou, na menší kousky nakrájenou brokolicí, opepříme a okořeníme medvědím česnekem čerstvým nebo sušeným, anebo použijete koření podle své chuti.
Uvařené brambory přecedíme a vložíme na chvíli na plechu do rozehřáté trouby osušit, aby odešla přebytečná pára. Poté brambory prolisujeme nebo jinak rozmělníme, přidáme máslo a vejce a vytvoříme hladkou bramborovou kaši. Polovinu rozetřeme do menší, mírně promaštené zapékací misky. Já jsem použila plech na hranaté mufiny, kde jsem vložila ještě pečicí papír tak, aby přečníval i nad boční okraje pro lepší vytažení po upečení.
Na kaši rozprostřeme brokolicovou směs se šmakounem a na ni naneseme druhou polovinu kaše. Vlastní aranžmá závisí na fantazii kuchařky. Já jsem použila cukrářský sáček se zdobící trubičkou na dorty. Někdy povrch jen ozdobně zvlním vidličkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C dozlatova. Jako přílohu jsem zvolila oblohu ze zeleniny.