Bratislavská vepřová panenka s máslovými noky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 200 g vepřové panenky
- 2 lžíce oleje
- 1 dcl smetany na vaření
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 30 g cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- citronová šťáva a cukr na dochucení
- Máslové noky:
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1,25 dl mléka
- sůl
Postup Bratislavská vepřová panenka s máslovými noky
Postup přípravy receptu
-
Panenku nakrájíme na 2 cm plátky, lehce dlaní naklepeme, osolíme, opepříme. Na rozehřátém oleji zprudka opečeme z obou stran dorůžova, maso vyjmeme na talíř a přiklopíme, aby bylo v teple.
Na výpek přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a zaprášíme moukou. Osmahneme a zalijeme vodou, asi 1 a 1/2 dl. Přidáme protlak, smetanu, provaříme, osolíme. Přidáme opečené maso, hrášek, kousek másla a ještě asi 2 minuty provaříme. Můžeme dochutit lžičkou cukru a lžičkou citronové šťávy.
Noky: Z mouky, másla, vajíčka, mléka a trošky soli vymícháme tužší těsto, které pomocí dvou lžic zavařujeme do vroucí vody. Vaříme cca 8-10 min, vyndáme je z vody a polijeme trochou másla, aby se nelepily.