Bramborovo-cibulové placičky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

500 g oloupaných brambor
1 svazek jarní cibulky
30 g másla
60-80 g libovější slaniny nebo sušené šunky
(pro milovníky masa), není nutná
1-2 stroužky česneku
1 vejce
sůl
pepř mletý
cca 100 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme.

  2. Během vaření na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a světlezelená) části cibulek dosklovata, k nim následně přidáme krátce osmažit nasekaný česnek a pokrájenou dobře vyuzenou slaninu (pokud chceme do placiček přidat něco z masa).

  3. Do rozšťouchaných brambor vmícháme cibulovou směs a necháme částečně zchladnout. Pak přidáme vejce, osolíme, opepříme, vmícháme zhruba hrst pokrájené zelené natě cibulek a mouky tolik, aby se v pomaštěných rukách dobře plácaly menší bramborové placičky, které budeme smažit v pánvi s troškou rozpáleného tuku.

  4. Smažené placičky otáčíme jen jednou a to po úplném osmažení dozlatova, pak dosmažíme druhou stranu a odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Poté podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem či kompotem nebo jako přílohu, například k minutkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!