Bramborovo-cibulové placičky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 500 g oloupaných brambor
- 1 svazek jarní cibulky
- 30 g másla
- 60-80 g libovější slaniny nebo sušené šunky
- (pro milovníky masa), není nutná
- 1-2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl
- pepř mletý
- cca 100 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
- sádlo nebo olej na smažení
Postup Bramborovo-cibulové placičky
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme.
Během vaření na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a světlezelená) části cibulek dosklovata, k nim následně přidáme krátce osmažit nasekaný česnek a pokrájenou dobře vyuzenou slaninu (pokud chceme do placiček přidat něco z masa).
Do rozšťouchaných brambor vmícháme cibulovou směs a necháme částečně zchladnout. Pak přidáme vejce, osolíme, opepříme, vmícháme zhruba hrst pokrájené zelené natě cibulek a mouky tolik, aby se v pomaštěných rukách dobře plácaly menší bramborové placičky, které budeme smažit v pánvi s troškou rozpáleného tuku.
Smažené placičky otáčíme jen jednou a to po úplném osmažení dozlatova, pak dosmažíme druhou stranu a odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Poté podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem či kompotem nebo jako přílohu, například k minutkám.