Bramborová kaše s česnekem a se sýrem
Recepty, PřílohySuroviny
- Brambory s česnekem:
- 500 g brambor
- 4–6 stroužků česneku
- kousek másla (50- 80 g)
- několik lžic teplého mléka
- 100 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- oblíbené bylinky tymián, bazalka, rozmarýn atp.
- jarní cibulka
- Brambory se sýrem:
- 300 g brambor
- 2 žloutky
- 50 g másla
- 1,5 dl mléka
- 30-50 g sýra na strouhání
Postup Bramborová kaše s česnekem a se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme ve slané vodě, slijeme a přidáme k nim máslo, prolisovaný česnek podle chuti, je-li potřeba, přidáme pár lžic teplého mléka, polovinu strouhaného sýra, oblíbené bylinky (bazalku, čerstvý tymián apod.). Vymícháme a podáváme posypané zbylým sýrem a posekanou jarní cibulkou.
Hodí se k masu – přírodním řízkům, sekané a karbanátkům a k zelenině je naprosto úžasná (tedy pro milovníky česneku).
Pro ty, kteří česnek nemusí nebo nesmí, přidávám jednoduchý recept na Bramborovou kaši se sýrem: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Mléko s máslem ohřejeme a spolu se žloutky zašleháme do scezených brambor. Nakonec na horkou kaši postrouháme sýr a zamícháme do kaše.