Bramborová / batátová polévka s medvědím česnekem
Recepty, PolévkySuroviny
- 100 g brambor (oloupaných)
- 100 g batátů (oloupaných)
- máslo nebo olej
- 1 menší cibule
- 120 g řapíkatého celeru
- 350-400 ml vývaru, dle potřeby
- smetana ke šlehání nebo zakysaná, dle chuti
- hrstka medvědího česneku
- sůl
- pepř mletý
- špetka muškátového květu
Postup Bramborová / batátová polévka s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme následně osmažit i na nudličky pokrájený řapíkatý celer.
Po rozvonění celeru přisypeme 200 gramů na kostičky pokrájených brambor nebo batátů, případně jejich kombinaci, jakou jsem použil já.
Dochutíme špetkou muškátového květu, solí a pepřem, přilijeme cca 350 ml vývaru a vaříme do změknutí brambor. Pak vše rozmixujeme ponorným mixerem na hladkou, krémovou polévku, kterou dle potřeby můžeme naředit vývarem nebo zjemnit troškou smetany ke šlehání nebo po nalití polévky dozdobit kopečkem zakysané smetany, pokojové teploty.
Po rozmixování přidáme do horké polévky hrstku na nudličky jemně pokrájeného medvědího česneku, případně ještě dosolíme a můžeme podávat. Medvědí česnek již není nutné vařit.
Kdo chce, může polévku doplnit smaženými máslovými krutonky nebo již zmiňovanou zakysanou smetanou. Vše dle chuti každého.