Bok na smetaně
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 900 g vepřového boku
- 50 g másla
- kůra z jednoho citrónu
- 5 kuliček nového koření
- 1 cibule
- 10 kuliček barevného pepře
- 1 lžička mleté papriky sladké
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 700 ml sladké smetany
- 500 ml acidofilního mléka
- citronová šťáva
- sůl
Postup Bok na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Nakrájené maso zbavené příliš tučných částí, dáme vařit do mírně osolené vody (my používáme často papinův hrnec). Po uvaření maso scedíme a odložíme stranou.
Do kastrolu dáme máslo, nakrájenou cibuli, nové koření, pepř a citronovou kůru. Necháme zpěnit, poté přidáme sladkou papriku, opět necháme krátce zapěnit (pozor na zhořknutí). Základ zalijeme cca 8 dl vývaru. Mírně provaříme.
Do smetany zašleháme mouku a vlijeme do kastrolu. Mícháme do zhoustnutí a povaříme cca 20 minut. Za stálého míchání pomalu přiléváme odražené acidofilní mléko.
Omáčku přecedíme. Dochucujeme citronovou šťávou a solí. Nakonec vložíme uvařené maso. Prohřejeme.