Bezlepkový pařížský dort s malinami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 90 g cukru moučky
- 45 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 75 g polohrubé mouky (míchám Unimix a rýžovou krupičku)
- 75 g nastrouhané čokolády
- pikantní marmeláda (malinová)
- maliny (mražené)
- krémová náplň čokoládová Dr. Oetker (vyšlehat dle návodu) nebo
- pařížská šlehačka vyšlehaná s trochou ztužovače (doporučuju želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker)
Postup Bezlepkový pařížský dort s malinami
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, mouku, případně nastrouhanou čokoládu. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto dáme do dortové formy do trouby (cca 200°C elektrická trouba) a upečeme. Jestli je hotové zkoušíme špejlí.
S horkým upečeným korpusem manipulujeme opatrně, BL těsto rádo padá, raději ho necháme v pootevřené troubě dojít a vychladnout.
Po vychladnutí odděláme kraje dortovky, korpus rozkrojíme na dva pláty, každý potřeme marmeládou, spodní poklademe malinami (osvědčily se mi mražené, udrží vysokou vrstvu krému než stačí ztuhnout) a pomažeme vyšlehaným krémem. Přiklopíme druhým plátem, připevníme zpátky kraje formy a celý dort zapatláme krémem až po vrch formy.
Vychladíme nejlépe přes noc.
Chutná báječně, ale chuť finálního dortu dost ovlivní použitá mouka, s Jizerkou má zvláštní pachuť.
Nelekejte se dlouhého postupu, je to jednoduché a výsledek rozhodně stojí za to!