Batáty zapečené se špenátem a ricottou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 cibule
- olej
- 500 g špenátu
- 1 stroužek česneku
- 400 g ricotty
- 2 vejce
- ¼ lžičky muškátového květu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 650–750 g oloupaných batátů
Postup Batáty zapečené se špenátem a ricottou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova. Přidejte špenát. Před vložením do pánve můžete listy špenátu párkrát překrájet, aby se s ním pak lépe pracovalo. Přidejte prolisovaný česnek a osolte. Občas promíchejte. Když špenát zavadne, stáhněte pánev z plotny a nechte ho zchladnout.
Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce, muškátový květ, osolte a opepřete.
Batáty nakrájejte na velmi slabé plátky (cca 2-3 mm).
Zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Vyskládejte plátky batátů tak, aby se trochu překrývaly. Na batáty rozetřete slabou vrstvu špenátové náplně a zakryjte vrstvou batátů. Opět rozetřete náplň na brambory. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu náplň. Zakryjte plátky brambor.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nebudou batáty měkké. Bude to trvat 45–55 minut.