Barszcz velikonoční

Recepty, Polévky

Suroviny

1,5 kg červené řepy
1 PL cukru
1 KL soli
4 uzené švestky (nikoliv sušené)
2–3 hřebíčky
2 velké mrkve
1 petržel kořenová
1 malý celer
2 cibule
1 pánská hrst sušených hřibů
4–5 halouzek petrželové natě
1 zoubek česneku
1/2 l drůbežího vývaru nebo vody (cca)
1 KL bílého pepře
1–2 KL octa (lépe jablečný)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Červenou řepu oloupu, nakrájím na přiměřeně velké (malé) polévkové kousky. Vložím do vhodné nádoby, kterou mohu uzavřít příkladně dobře přiléhající pokličkou. Přidám švestky, hřebíček, zasypu cukrem a solí. Soli dávám přiměřeně, dosolit se dá vždy. Promísím, zakryji a odstavím na 48 hodin, ve kterých se věnuji očistě rukou.

  2. Zeleninu očistím, cibuli oloupu, překrojím na polovinu a lehce orestuji. Přidám předem namočené houby (včetně vody), petrželovou nať, a česnek.

  3. Zaliji vývarem nebo vodou, vařím na pomalém ohni 2 – 3 hodiny. Vývar scedím, oddělím houby.

  4. Přivedu vývar opětovně k varu, vrátím do něho houby, stáhnu oheň, aby se jen lehce táhlo, přidám uloženou červenou řepu, včetně šťávy, která nám tam vznikla. Promíchám a odstavím na 12 hodin minimálně.

  5. Pak teprve ohřeji, dochutím octem pepřem a solí. Podávám s pečenými masovými pirohy z lískového těsta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!