Banánová nebo mrkvová bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Suroviny:
- 26 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 12 dkg cukru písek nebo krystal
- 12 dkg Hery
- 2 banány
- mléko dle potřeby, cca 3-4 dl
- citronová kůra
Postup Banánová nebo mrkvová bábovka
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva a s citronovou kůrou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, Banány rozmačkáme vidličkou na talířek vedle.
Ušleháme sníh ze 3 bílků společně s větší polovinou cukru. Odložíme stranou. Pak ušleháme Heru do pěny, (šlehá se dost dlouho, já používám stolní robot, ne ruční s metličkami). Postupně přidáme po částech zbylý cukr, pak žloutky jeden po druhém a po částech zašleháme rozmačkané banány, až se vše vyšlehá do pěny.
Pak do vyšlehané hmoty pomalu zamícháme po mouku s práškem a citr. kůrou. Nejprve vždy jen mouku, aby se tuk spojil s moukou, nikdy do tuku nepřilévat napřed mléko, ale vždy napřed mouku. Jinak se to srazí. Když se část mouky spojí s tukem, pomalu přiléváme střídavě mléko a opět přidáváme mouku, až vše vyčerpáme. Pak zlehka zamícháme sníh, dle potřeby přiléváme mléko. Já to zamíchávám rukou, aby na dne nezůstala mouka, ale lze promíchávat širší špachtlí, ale pomalu a hlavně ne na robotu. Vše přelijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy (silikonová se nemusí) a pečeme asi hodinu.
Obměna: do suché mouky je možno zamíchat ořechová jádra, rozinky nebo kousky čokolády. Místo banánu lze do suché mouky rozmíchat 2 na jemno nastrouhané šťavnaté mrkve a nebo jablka, ale v tom případě dát raději 2 prášky do pečiva kvůli nakypření. Pokud se nedává ani banán ani nic z uvedeného, tak se dá 30 dkg mouky místo 26 dkg.