Babiččiny mrkvánky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce sádla
100 g krystalového cukru
50 g droždí
2 vejce rozdělit na žloutky a bílky
40 celých nebo mletých fenyklů (20ks do těsta + 20 ks do náplně)
mléko
sůl
náplň:
500 g mrkve
150 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
1 bílek
150 g máku na posyp
100 g moučkového cukru
sezamová semínka na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy mléka a špetky cukru připravíme kvásek a vykynulý ho vmícháme do mouky, přidáme žloutky, cukr, podle potřeby mléko, rozpuštěný a vychladlý tuk, sůl a fenykl. Těsto zpracujeme a necháme kynout.

  2. Nastrouhanou mrkev promícháme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a fenyklem, vše podusíme na másle a necháme vychladnout.

  3. Z těsta pak tvarujeme menší bochánky, naplníme je směsí a zabalíme podobně, jako buchty. Potřeme druhým bílkem co nám zbyl a posypeme mákem, sezamovými semínky a pečeme dozlatova na 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!