Babiččiny mrkvánky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 lžíce sádla
- 100 g krystalového cukru
- 50 g droždí
- 2 vejce rozdělit na žloutky a bílky
- 40 celých nebo mletých fenyklů (20ks do těsta + 20 ks do náplně)
- mléko
- sůl
- náplň:
- 500 g mrkve
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 1 bílek
- 150 g máku na posyp
- 100 g moučkového cukru
- sezamová semínka na posyp
Postup Babiččiny mrkvánky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, trochy mléka a špetky cukru připravíme kvásek a vykynulý ho vmícháme do mouky, přidáme žloutky, cukr, podle potřeby mléko, rozpuštěný a vychladlý tuk, sůl a fenykl. Těsto zpracujeme a necháme kynout.
Nastrouhanou mrkev promícháme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a fenyklem, vše podusíme na másle a necháme vychladnout.
Z těsta pak tvarujeme menší bochánky, naplníme je směsí a zabalíme podobně, jako buchty. Potřeme druhým bílkem co nám zbyl a posypeme mákem, sezamovými semínky a pečeme dozlatova na 180°C.