Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Avokádové želé
- 1/2 vyzrálého avokáda
- 50 g bílého jogurtu (Hollandia)
- 1 lžíce medu
- 10 kapek citronové šťávy
- 2 plátky želatiny
- 50 ml vody
- Dýňové želé
- 85 g oloupané dýně – použila jsem máslovou
- 1/2 vanilkového lusku
- 5 kapek citronové šťávy
- Lžíce medu
- Na špičku nože skořice
- 2 plátky želatiny
- 50 ml vody
- 6 lžic vody na podlití dýně
- Macerované fíky:
- 10 fíků
- Tmavý rum
- 1 celá skořice
- 4 hlavičky hřebíčku
- 1 lžíce cukru
- Oříšek másla
- Citronová šťáva
Postup Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky
Postup přípravy receptu
-
Den předem naložíme fíky do rumu. Fíky překrájíme na poloviny, vložíme do malé zavařovací skleničky a přidáme skořici s hřebíčkem. Zalijeme rumem, aby byly fíky ponořené. Necháme v chladu uležet.
Další den si nejprve chvíli pohrajeme s přípravou mističek, do kterých budeme želé nalévat. Z ruličky alobalu odvíjíme a skládáme pětivrstvé čtverce, které ještě jednou ohneme (vznikne 10 vrstev) a utvoříme hranaté mističky o hraně 10 cm. Okraje by měly být alespoň 3 cm vysoké. Obě alobalové mističky vyložíme potravinářskou fólií.
Želatinu necháme v kastrůlku (plecháčku) nabobtnat v 50 ml vody. Avokádo vyloupneme ze slupky a vložíme do misky. Přidáme citronovou šťávu, med a jogurt. Rozmixujeme tyčovým mixérem.
Želatinu rozpustíme a přimícháme k ní lžíci avokádového jogurtu, promícháme a přidáme ke zbytku směsi. Důkladně promícháme a nalijeme do mističky. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
Želatinu necháme opět nabobtnat.
Na dýňové želé si nastrouháme dýni nahrubo, vložíme jí do kastrůlku, přilijeme trochu vody a přikrytou dusíme doměkka. Měli bychom na konci mít trošku tekutiny na dně kastrůlku. Z vanilky vyškrábeme semínka, vmícháme k dýni spolu se skořicí, medem a citronem. Vše rozmixujeme. Rozpustíme želatinu a vmícháme k dýňovému pyré. Směs nalijeme do mističky a necháme vychladit.
Pánvičku necháme nahřát na plotně, přisypeme lžíci cukru a čekáme, než se žárem rozpustí. Pak přidáme oříšek másla a mícháme, než se rozpustí. Přilijeme pár kapek citronové šťávy a fíky v rumu. Rozmícháváme karamel, který nám vznikl a redukujeme tekutinu až má konzistenci hladkého sirupu.
Želé vyndáme z mističek a krájíme na kostky, které přeléváme fíkovým sirupem.