Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Avokádové želé
1/2 vyzrálého avokáda
50 g bílého jogurtu (Hollandia)
1 lžíce medu
10 kapek citronové šťávy
2 plátky želatiny
50 ml vody
Dýňové želé
85 g oloupané dýně – použila jsem máslovou
1/2 vanilkového lusku
5 kapek citronové šťávy
Lžíce medu
Na špičku nože skořice
2 plátky želatiny
50 ml vody
6 lžic vody na podlití dýně
Macerované fíky:
10 fíků
Tmavý rum
1 celá skořice
4 hlavičky hřebíčku
1 lžíce cukru
Oříšek másla
Citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Den předem naložíme fíky do rumu. Fíky překrájíme na poloviny, vložíme do malé zavařovací skleničky a přidáme skořici s hřebíčkem. Zalijeme rumem, aby byly fíky ponořené. Necháme v chladu uležet.

  2. Další den si nejprve chvíli pohrajeme s přípravou mističek, do kterých budeme želé nalévat. Z ruličky alobalu odvíjíme a skládáme pětivrstvé čtverce, které ještě jednou ohneme (vznikne 10 vrstev) a utvoříme hranaté mističky o hraně 10 cm. Okraje by měly být alespoň 3 cm vysoké. Obě alobalové mističky vyložíme potravinářskou fólií.

  3. Želatinu necháme v kastrůlku (plecháčku) nabobtnat v 50 ml vody. Avokádo vyloupneme ze slupky a vložíme do misky. Přidáme citronovou šťávu, med a jogurt. Rozmixujeme tyčovým mixérem.

  4. Želatinu rozpustíme a přimícháme k ní lžíci avokádového jogurtu, promícháme a přidáme ke zbytku směsi. Důkladně promícháme a nalijeme do mističky. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit.

  5. Želatinu necháme opět nabobtnat.

  6. Na dýňové želé si nastrouháme dýni nahrubo, vložíme jí do kastrůlku, přilijeme trochu vody a přikrytou dusíme doměkka. Měli bychom na konci mít trošku tekutiny na dně kastrůlku. Z vanilky vyškrábeme semínka, vmícháme k dýni spolu se skořicí, medem a citronem. Vše rozmixujeme. Rozpustíme želatinu a vmícháme k dýňovému pyré. Směs nalijeme do mističky a necháme vychladit.

  7. Pánvičku necháme nahřát na plotně, přisypeme lžíci cukru a čekáme, než se žárem rozpustí. Pak přidáme oříšek másla a mícháme, než se rozpustí. Přilijeme pár kapek citronové šťávy a fíky v rumu. Rozmícháváme karamel, který nám vznikl a redukujeme tekutinu až má konzistenci hladkého sirupu.

  8. Želé vyndáme z mističek a krájíme na kostky, které přeléváme fíkovým sirupem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!