Arkas
Recepty, MoučníkySuroviny
- Převedeno do našeho věku se dá recespisovat takto:
- 1 l 3,2 % mléka
- 2 PL 33% smetany
- šťáva z 1 citronu
- štipka šafránu
- 1 PL cukru
- růžový likér (několik pánských hrstí okvětních listů růže, natrhaných dámskou ručkou svaříme s cukrem a po vychladnutí zalijeme vodkou či lihem. Necháme ustát několik málo týdnů a přes klůcek scedíme do lahvinky. Konzumujeme ku radosti hlavinky.)
Postup Arkas
Postup přípravy receptu
-
Smetanu do mléka třeba přidat, vzhledem k faktu, že ani plnotučné“ mléko nemůžeme označit jako plné mléko, třeba ho vylepšit. Nalijeme do kastrolu, vmícháme cukr a zahříváním přivedeme mléko ku pozvednutí se. Pozor, ať nám neuteče.
Když nám mléko začne pod bdělým pohledem růst a hlavičku z kastrola vystrkovat, stáhneme z plotny a zatrhneme mu další zamýšlené lumpárny šťávou citronu nebo lžicí octa. Necháme vystydnout. Poté přes klůcek přecedíme, necháme mírně oschnout.
Přeložíme na talířek k tomu určený a přelijeme růžovým likérem. Konzumujeme dezertní vidličkou.