Zelný salát se slaninou a kuřecím masem
Recepty, SalátySuroviny
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 100 g libovolné slaniny hodí se i obyčejný vyuzený špek
- 1 vykostěné kuřecí stehno bez kůže
- 1 PL oleje
- 1 větší cibule
- ocet -dala jsem 2 PL
- cukr -dala jsem 1 PL
- sůl -dala jsem 1 KL
- 1 dl vody
- trošku mletého pepře
Postup Zelný salát se slaninou a kuřecím masem
Postup přípravy receptu
-
Vykostěné kuřecí stehno si můžeme připravit dvojím způsobem. Buď ho vcelku 20 minut povaříme v 1/2 l vody s přidáním 3 polévkových lžic octa, 3 bobkových listů a 5 kuliček nového koření a pak nakrájíme na kostičky.
Nebo maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostičky, na troše tuku orestujeme a 15 minut dusíme pod pokličkou. Zelí jemně nakrájíme, dáme do hlubšího hrnce, zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut odkryté vařit. Poté ho scedíme a necháme okapat.
Slaninu si nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. V rendlíku na oleji osmažíme dozlatova slaninu, přidáme cibuli a předem připravené kuřecí maso, minutku promícháváme, přilijeme deci vody, přidáme ocet, cukr a sůl a necháme přejít varem.
Okapané zelí dáme do vhodné nádoby, přelijeme tímto nálevem, mírně opepříme, promícháme a necháme nejlépe do druhého dne uležet. Po patřičném uležení podle své chuti dochutíme.
Pokud budeme podávat jako salát, lze druhý den přimíchat zakysanou smetanu nebo jogurt a chuťově doplnit sekaným čerstvým koprem, ale chuťově je dobrý i takto obyčejně připravený.
Lze také podávat jako přílohu k různě upraveným grilovaným, nebo pečeným masům, sekané a podobně.