Zapečené plněné žampiony se smetanovou omáčkou
Recepty, HoubySuroviny
- 8 větších žampionů
- 100 g Gorgonzoly nebo Nivy
- 8 tenkých plátků uzené slaniny
- 100 ml smetany ke šlehání
- lžička růžového pepře
- sůl
Postup Zapečené plněné žampiony se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme (já je neloupu, jen papírovou utěrkou důkladně otřu), nožky vykroutíme a kloboučky naskládáme do zapékací misky spodní stranou nahoru.
Sýr rozdělíme na 8 kousků, naplníme jimi hlavičky hub a překryjeme vždy jedním plátkem slaniny.
Nožičky žampionů nakrájíme na plátky, přidáme k naplněným houbám, podlijeme smetanou a přidáme růžový pepř. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 15-20 minut. Omáčku můžeme podle chuti dosolit, ale raději až úplně nakonec, sýr i slanina jsou dost slané. Podáváme s pečivem nebo i samotné.