Zapečené filé po italsku

Recepty, Ryby

Suroviny

rybí filé - jedno balení
100 g žampiónů
1 velká cibule
6 stroužků česneku
6 malých rajčat
2 batáty
1/2 balíčku mraženého hrášku
75 g másla
plnotučné mléko
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř,
drcený kmín, sušená bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Rybí filé rozmrazíme a kostky osušíme. Osolíme, okořeníme drceným kmínem a dáme na olejem vymazaný pekáček. Žampióny neloupeme, jen důkladně očistíme, opláchneme, usušíme a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupáme, nakrájíme na osminky. Oloupaný česnek (5 stroužků!) nasekáme na plátečky. Vše nasypeme na filé, pokapeme olivovým olejem a dáme zapékat do trouby na 170°C.

  2. Mražený hrášek nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou. Necháme rozmrazit a postup ještě jednou zopakujeme. Batáty oškrábeme, nakrájíme na větší kostky, propláchneme ve studené vodě a dáme vařit v osolené vodě až změknou. Filé se zapéká, takže nakrájíme rajčata na plátky, které mírně osolíme, opepříme a okořeníme sušenou bazalkou. Rajčata pak poklademe na vršek směsi žampiónů a cibule. Vše pak pečeme do křupava.

  3. Uvařené batáty slijeme, přidáme máslo, necháme rozpustit. Rozšťoucháme a postupně přidáváme plnotučné mléko. Přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a ve finále vše rozmixujeme na pyré. Na talíř dáme batátové pyré, ozdobené kouskem petrželky nebo můžeme posypat pažitkou, přiidáme hrášek a filé se žampióny, cibulí a opečenými rajčaty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!