Zapečené brambory se zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 300 g uzenina
- 2 ks cibule
- 1 kelímek smetana ke šlehání
- 700 g brambory
- 300 g kysané zelí
- na ozdobu čerstvá pažitka
- podle chuti
- sůl
- mletý černý pepř
- podle potřeby
- sádlo na vymazání pekáčku
Postup Zapečené brambory se zelím
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme je asi na 5 mm široké plátky. Kysané zelí vymačkáme a pokrájíme na drobnější kousky. Salám nebo vařené uzené maso pokrájíme na nudličky. Větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Pekáček dobře vymažeme sádlem. Dáme do něj vrstvu brambor. Tu osolíme a opepříme. Pak dáme vrstvu zelí, uzeninu a cibuli. Vrstvy opakujeme. Poslední vrstva budou brambory, které osolíme a opepříme.
Zalijeme smetanou, dáme do rozehřáté trouby a při 180°C pečeme asi hodinu.
Francouzské brambory se zelím rozdělíme na talíře a porce můžeme posypat sekanou pažitkou.