Zapečené brambory podle Dadalovy kuchařky
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na směs:
- 700 g mletého vepřového masa
- 100 ml masového vývaru
- 5 stroužků česneku (prolisovaný)
- 3-4 lžíce strouhanky
- kmín
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sojové omáčky
- Dále:
- 100 g slaniny
- 1 vejce do osmažené masové směsi
- cca 6 větších brambor
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 rajče
- 1 cibule
- 200 ml masového vývaru
- provensálské koření
- 100 g strouhaného sýra
Postup Zapečené brambory podle Dadalovy kuchařky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme vařit celé brambory i se slupkou do poloměkka.
Papriky a cibuli nakrájíme na tenko.
Na pánvi opečeme nejdříve slaninu, pokrájenou na plátky a vyndáme stranou.
Vše na směs smícháme a na pánvi na tuku po slanině opečeme, odebereme z pánve bez tuku (ten nepotřebujeme), vychládlé ochutíme sojovou omáčkou a vmícháme vejce.
Mírně vychládlé brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, poskládáme je do olejem vytřené a strouhankou vysypané zapékací mísy. Brambory osolíme a opepříme.
Na ně navrstvíme masovou směs. Další vrstva bude polovina zeleniny, další vrstva brambor (opět nezapomeneme osolit! +opepřit) a nakonec zbytek zeleniny, plátky slaniny a nakrájené oloupené rajče.
Vše zalijeme vývarem(200ml) a zakryté pečeme ve vyhřáté troubě na 200st. asi 45-50min.
Upečené posypeme sýrem a dáme chviličku zapéct. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany (nebo tatarskou omáčkou) a zeleninovým salátem.