Zahrádkářská pikant tečkovaná dýňovka

Recepty, Polévky

Suroviny

1 kg dužiny dýně Hokkaido
300 g cibule (3 – 4 menší)
4 – 6 stroužků česneku (dle chuti)
1 litr vývaru
½ l kefíru (podmáslí, kysané smetany.)
Sůl
pepř
kari koření – dle chuti
1 chilli paprička – lze vynechat
Kousek sádla (nebo olej)

Postup přípravy receptu

  1. Dužinu nakrájíme na kostky. Semena vybereme a dáme stranou.

  2. Česnek a cibuli nasekáme na hrubé kousky a promícháme s dýní. Rovněž tam přimícháme asi hrstku semen.

  3. Troubu vyhřejeme na 170°C, necháme na dně pekáčku rozpustit slabý plátek sádla, nebo jej pokapeme olejem.

  4. Směs do pekáčku rozprostřeme a navrch buď nakrájíme kousek sádla nebo pokapeme olejem. S tukem to nepřeháníme, aby výsledek nebyl moc mastný.

  5. Zapečeme do měkka a zlatava – pozor na připálení (trvá to cca 20 – 30 minut). Teplota trouby je opět orientační, směs se nesmí spálit, jen pomalu péci.

  6. Přendáme do kastrolu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

  7. Zalijeme vývarem, okořeníme a vaříme mírným varem asi 7 minut.

  8. Vlijeme kefír (ten právě vytvoří tečky), prohřejeme, sporák vypneme. Dochutíme.

  9. Varianta se semínky - lze vynechat: Na pánvičce opražíme zbylá dýňová semínka (pozor na spálení), která dle chuti každého přidáme na talíř polévky (Jsou neoloupaná a pro někoho mohou být moc tuhá).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!