Zahrádkářská pikant tečkovaná dýňovka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 kg dužiny dýně Hokkaido
- 300 g cibule (3 – 4 menší)
- 4 – 6 stroužků česneku (dle chuti)
- 1 litr vývaru
- ½ l kefíru (podmáslí, kysané smetany.)
- Sůl
- pepř
- kari koření – dle chuti
- 1 chilli paprička – lze vynechat
- Kousek sádla (nebo olej)
Postup Zahrádkářská pikant tečkovaná dýňovka
Postup přípravy receptu
-
Dužinu nakrájíme na kostky. Semena vybereme a dáme stranou.
Česnek a cibuli nasekáme na hrubé kousky a promícháme s dýní. Rovněž tam přimícháme asi hrstku semen.
Troubu vyhřejeme na 170°C, necháme na dně pekáčku rozpustit slabý plátek sádla, nebo jej pokapeme olejem.
Směs do pekáčku rozprostřeme a navrch buď nakrájíme kousek sádla nebo pokapeme olejem. S tukem to nepřeháníme, aby výsledek nebyl moc mastný.
Zapečeme do měkka a zlatava – pozor na připálení (trvá to cca 20 – 30 minut). Teplota trouby je opět orientační, směs se nesmí spálit, jen pomalu péci.
Přendáme do kastrolu a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Zalijeme vývarem, okořeníme a vaříme mírným varem asi 7 minut.
Vlijeme kefír (ten právě vytvoří tečky), prohřejeme, sporák vypneme. Dochutíme.
Varianta se semínky - lze vynechat: Na pánvičce opražíme zbylá dýňová semínka (pozor na spálení), která dle chuti každého přidáme na talíř polévky (Jsou neoloupaná a pro někoho mohou být moc tuhá).