Vláček Gordon
Recepty, DortySuroviny
- Světlý korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- Tmavý korpus:
- 5 vajec
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 150 g cukru
- 5 lžic oleje
- Krém:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 karamelový puding
- cukr dle chuti
- vanilkový lusk
- 350 g másla (250 g + 100 g)
- 1 žloutek
- potahovací hmota
- modelovací hmota
Postup Vláček Gordon
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků a ve vysoké míse vyšleháme bílky. Až jsou téměř vyšlehané, přidáme cukr a znovu řádně šleháme. Pak postupně zašleháváme žloutky a olej.
Nakonec přisypeme prosátou mouku a opatrně promícháme. Těsto dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 150°C. Takto upečeme 2 plechy korpusů.
Krém: v mléce svaříme žloutek, cukr a 100 g másla, uvaříme pudink. Pro lepší chuť můžeme přidat dřeň z vanilkového lusku.
Necháme zchladnout ve studené vodní lázni za stálého míchání a ještě vlažnou směs začneme šlehat. Postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme hladký krém.
Vychladlé dortové korpusy rozkrájíme na stejně široké pruhy, slepíme krémem a dáme ztuhnout do ledničky. Zchlazené začneme ořezávat do tvaru vlaku.
Z odřezků a zbytku krému vytvoříme punčovinu (+ marmeláda, rum) a vláček dotvarujeme. Celý vlak potřeme zbylým krémem a dáme chladit.
Oblíbenou potahovku obarvíme gelovými barvami dle potřeby, rozválíme a potahujeme. Při potahování takto velkého dortu se obrňte trpělivostí. Dále pak už jen zdobíme.