Věnečky, větrníčky z odpalovaného těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 5 vajíček
- 14 dkg vody - vážím na váze
- 10 dkg sádla nebo Hera
- 14 dkg hl. mouky
- rum
- KRÉM:
- 2 másla
- 4 pudinky vanilkové
- 1 l mléka
- trochu rumu
- cukr podle chuti
Postup Věnečky, větrníčky z odpalovaného těsta
Postup přípravy receptu
-
Vodu dáme svařit se sádlem nebo Herou.
Až začne voda vařit, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku.
Odstavíme, chvíli necháme vychladit a přidáváme vejce jedno po druhém (dáme jedno vejce a zašlehat, až se těsto spojí, pak další vejce atd).
Těsto dáme do pytlíku a tvoříme malé věnečky. V troubě nabudou.
Troubu při pečení neotevírat. Mám elektrickou troubu, předehřeji ji na 200 °C, jak věnečky vyskočí, stáhnu na 180 a peču asi 10 až 12 minut. Někdy se zdá, že věnečky jsou už hotové a když je vytáhnete, nestačíte se divit. Spadnou. Teď už vím, že je tam musím nechat déle až jsou hodně zlatavé. Po vytáhnutí musí být povrch takový tvrdší a věnečky nespadnou, krásně drží tvar.
Teplé rozkrojíme a necháme vychladnout. Krém ten uvařím takto: v litru mléka uvařím 4 hustší vanilkové pudingy s cukrem, záleží na tom, jak kdo, má rád sladké.
Po vychladnutí do pokojové teploty přidám másla také pokojové teploty a rum. Vyšlehám šlehačem na hladký krém, popřípadě ještě přidám cukr.