Věnečky, větrníčky z odpalovaného těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
5 vajíček
14 dkg vody - vážím na váze
10 dkg sádla nebo Hera
14 dkg hl. mouky
rum
KRÉM:
2 másla
4 pudinky vanilkové
1 l mléka
trochu rumu
cukr podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Vodu dáme svařit se sádlem nebo Herou.

  2. Až začne voda vařit, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku.

  3. Odstavíme, chvíli necháme vychladit a přidáváme vejce jedno po druhém (dáme jedno vejce a zašlehat, až se těsto spojí, pak další vejce atd).

  4. Těsto dáme do pytlíku a tvoříme malé věnečky. V troubě nabudou.

  5. Troubu při pečení neotevírat. Mám elektrickou troubu, předehřeji ji na 200 °C, jak věnečky vyskočí, stáhnu na 180 a peču asi 10 až 12 minut. Někdy se zdá, že věnečky jsou už hotové a když je vytáhnete, nestačíte se divit. Spadnou. Teď už vím, že je tam musím nechat déle až jsou hodně zlatavé. Po vytáhnutí musí být povrch takový tvrdší a věnečky nespadnou, krásně drží tvar.

  6. Teplé rozkrojíme a necháme vychladnout. Krém ten uvařím takto: v litru mléka uvařím 4 hustší vanilkové pudingy s cukrem, záleží na tom, jak kdo, má rád sladké.

  7. Po vychladnutí do pokojové teploty přidám másla také pokojové teploty a rum. Vyšlehám šlehačem na hladký krém, popřípadě ještě přidám cukr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!