Vařený banánový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 téměř přezrálé banány
- citron na zakápnutí
- Na krém:
- 1 polévková lžíce fruktozy
- špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- 100 g hladké mouky
- 2 dcl mléka
Postup Vařený banánový koláč
Postup přípravy receptu
-
Zralé banány oloupáme a rozmačkáme na kaši, zakápneme citronem, aby nezhnědly (já použila šťouchadlo na brambor.kaši).
Připravíme si krém - do mouky vlijeme mléko, (vodu), přidáme ořech a skořici s cukrem. Mícháme do podoby krému, pokud je to řídké, přidáme mouku, pokud moc husté, zředíme mlékem.
Jakmile vznikne hladký krém, rozmícháme do něj banánovou hmotu a promícháme.
Na sporák si dáme vařit větší hrnec s vodou, kam vložíme v menším hrnci krém s banány. Velmi pomalým varem vaříme krém do zhoustnutí. Mně stačily 2 hodiny, v původním receptu jsou hodiny 3, což je ale podle mě zbytečně moc. Navíc si lze udělat zkoušku, jako při tuhosti džemu – kousek vyndáme na talířek a necháme zchladnout. Po ochutnání nesmíme už cítit mouku a měl by být sice měkký, ale kompaktní.
Vhodnou formu vymažeme kouskem másla, nalijeme uvařený koláč a necháme zchladnout.
Pak vyklopíme a nakrájíme na kostky.