Vařený banánový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 téměř přezrálé banány
citron na zakápnutí
Na krém:
1 polévková lžíce fruktozy
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
100 g hladké mouky
2 dcl mléka

Postup přípravy receptu

  1. Zralé banány oloupáme a rozmačkáme na kaši, zakápneme citronem, aby nezhnědly (já použila šťouchadlo na brambor.kaši).

  2. Připravíme si krém - do mouky vlijeme mléko, (vodu), přidáme ořech a skořici s cukrem. Mícháme do podoby krému, pokud je to řídké, přidáme mouku, pokud moc husté, zředíme mlékem.

  3. Jakmile vznikne hladký krém, rozmícháme do něj banánovou hmotu a promícháme.

  4. Na sporák si dáme vařit větší hrnec s vodou, kam vložíme v menším hrnci krém s banány. Velmi pomalým varem vaříme krém do zhoustnutí. Mně stačily 2 hodiny, v původním receptu jsou hodiny 3, což je ale podle mě zbytečně moc. Navíc si lze udělat zkoušku, jako při tuhosti džemu – kousek vyndáme na talířek a necháme zchladnout. Po ochutnání nesmíme už cítit mouku a měl by být sice měkký, ale kompaktní.

  5. Vhodnou formu vymažeme kouskem másla, nalijeme uvařený koláč a necháme zchladnout.

  6. Pak vyklopíme a nakrájíme na kostky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!