Uherská krkovice
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové krkovice popřípadě plece
- 2 dl šlehačky
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1/2 celeru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 3 rajčata
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- tymián
- sladká paprika
- sůl
- citron - šťáva
- cukr
- bujón nebo vývar
Postup Uherská krkovice
Postup přípravy receptu
-
Krkovici osolíme, poprášíme paprikou a posypeme tymiánem.
Ve vhodné nádobě rozpustíme máslo, na něm orestujeme cibuli, na kousky nakrájenou zeleninu včetně rajčat, přidáme koření, nakonec maso.
Orestujeme jej z obou stran, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Během pečení aspoň jednou obrátíme. Pečeme cca 40 minut.
Pak odklopíme, popřípadě dolijeme vývar a pečeme ještě chvíli na barvu.
Maso odložíme bokem, výpek necháme trochu zchladit a pak jej rozmixujeme, nebo propasírujeme přes síto a zahustíme šlehačkou, ve které rozmícháme mouku. Provaříme, můžeme dochutit citrónem a cukrem. Vhodná příloha je houskový nebo bramborový knedlík, nevadily by ani brambory.