Uherská krkovice

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové krkovice popřípadě plece
2 dl šlehačky
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
1/2 celeru
1 mrkev
1 petržel
3 rajčata
bobkový list
nové koření
celý pepř
tymián
sladká paprika
sůl
citron - šťáva
cukr
bujón nebo vývar

Postup přípravy receptu

  1. Krkovici osolíme, poprášíme paprikou a posypeme tymiánem.

  2. Ve vhodné nádobě rozpustíme máslo, na něm orestujeme cibuli, na kousky nakrájenou zeleninu včetně rajčat, přidáme koření, nakonec maso.

  3. Orestujeme jej z obou stran, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Během pečení aspoň jednou obrátíme. Pečeme cca 40 minut.

  4. Pak odklopíme, popřípadě dolijeme vývar a pečeme ještě chvíli na barvu.

  5. Maso odložíme bokem, výpek necháme trochu zchladit a pak jej rozmixujeme, nebo propasírujeme přes síto a zahustíme šlehačkou, ve které rozmícháme mouku. Provaříme, můžeme dochutit citrónem a cukrem. Vhodná příloha je houskový nebo bramborový knedlík, nevadily by ani brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!