Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g listového těsta
200 g mandlí
125 g třtinového cukru
70 g mandlových lupínků
2 vejce
150 g kandovaného citrusového ovoce
1 pl vody z pomerančových květů
nastrouhaná citronová kůra z 2 citronů
nastrouhaná pomerančová kůra z 2 pomerančů
nastrouhaná kůra z 1 limetky
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mandle sparíme horúcou vodou, ošúpeme a posekáme nahrubo. V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, vodou z pomarančových kvetov a s 1 celým vajíčkom.

  2. Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme ho. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy, naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaného ovocia. Odkrojíme okraje tak, aby sme cesto mohli zahnúť asi centimeter dovnútra nad plnku.

  3. Zakryjeme druhým plátom cesta, pritlačíme ho na okrajoch k spodnému a zvyšné cesto odkrojíme. Vrch pokrájame na dieliky ako na pomaranči a koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  4. Pečieme asi 20 minút na strednom rošte v rúre predhriatej na 200°C. Potom koláč vyberieme, rošt v rúre presunieme celkom hore a zapneme gril.

  5. Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom a vložíme ho na 4-5 minút pod gril.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!