Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g listového těsta
- 200 g mandlí
- 125 g třtinového cukru
- 70 g mandlových lupínků
- 2 vejce
- 150 g kandovaného citrusového ovoce
- 1 pl vody z pomerančových květů
- nastrouhaná citronová kůra z 2 citronů
- nastrouhaná pomerančová kůra z 2 pomerančů
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- moučkový cukr
Postup Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne
Postup přípravy receptu
-
Mandle sparíme horúcou vodou, ošúpeme a posekáme nahrubo. V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, vodou z pomarančových kvetov a s 1 celým vajíčkom.
Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme ho. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy, naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaného ovocia. Odkrojíme okraje tak, aby sme cesto mohli zahnúť asi centimeter dovnútra nad plnku.
Zakryjeme druhým plátom cesta, pritlačíme ho na okrajoch k spodnému a zvyšné cesto odkrojíme. Vrch pokrájame na dieliky ako na pomaranči a koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme asi 20 minút na strednom rošte v rúre predhriatej na 200°C. Potom koláč vyberieme, rošt v rúre presunieme celkom hore a zapneme gril.
Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom a vložíme ho na 4-5 minút pod gril.