Trnčené lopaťáky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na dva koláče o průměru asi 30 cm:
- 150 g vody
- 15 g cukru
- žloutek
- 30 g změklého másla
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 8 g čerstvého droždí
- Náplň:
- švestková povidla
- drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g pokohrubé mouky)
Postup Trnčené lopaťáky
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a robotem nebo ručně vymísíme příjemně měkké těsto. Je třeba nechat ho nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/ asi 20 minut).