Třísurovinový koláč s karamelizovanými hruškami, s kiwi a kaki
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g másla
- 100 g kiwi džemu
- 750 g hrušek
- 2 kaki
- 3 kiwi žlutá
- cukr podle sladkosti hrušek
- na špičku lžičky skořice (nemusí být)
- 150 g krystalového cukru
- 25 ml vody
- 150 g másla
Postup Třísurovinový koláč s karamelizovanými hruškami, s kiwi a kaki
Postup přípravy receptu
-
Mouku, tvaroh a změklé máslo dáme do robotu, zapneme na první stupeň a necháme míchat, až je těsto krásně hladké. Vyklopíme na vál, ještě trochu rukama zpracujeme, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout, aspoň 2 hodiny.
Mezitím očistíme hrušky, vykrojíme jádřinec se stopkou, nakrájíme na osminky a dáme do misky s vodou a trochou citronové šťávy. Kiwi a kaki oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Pokud máme hrušky tvrdé, jako jsem měla já, dáme na chvíli vařit do trochy vody se špetkou skořice a popřípadě vodu i osladíme. Záleží jak sladké máme hrušky. Vaříme než hrušky trochu změknou, vodu slijeme a hrušky osušíme.
Odpočaté těsto vyválíme na ½ cm placku (mezi potravinovou folií) a pomocí válečku přeneseme do pečící formy. Potřeme celou plochu kiwi džemem.
Do menšího kastrolku dáme cukr vodu a bez míchání vaříme. Cukr se pomalu začne měnit na karamel. Přidáme máslo, promícháme vařečkou a přidáme povařené a suché hrušky. Mícháme, dokud se hrušky neobalí karamelem. Stáhneme z plotny, chvíli počkáme a naskládáme na 1 třetinu koláče. Druhé dvě třetiny vyskládáme kaki a kiwi. Pokud nám zbyla trocha karamelu, pokapeme i kaki a kiwi.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 C° a pečeme tak 30-35 minut, až krásně těsto zezlátne. Upečené necháme pořádně vychladnout.