Toastový chléb bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 400 g světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schar, Mantler, Jizerka, Procelia…)
- 50 g škrobu (měla jsem maniokový, ale určitě by šel i bramborový nebo kukuřičný)
- 3 lžíce bramborové kaše v prášku
- 2 lžíce psyllia
- 2 lžíce sušeného sojového mléka
- 1.5 lžičky droždí
Postup Toastový chléb bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr, ocet a olej.
Mouku a škrob si odvážíme do misky, přidáme bramborovou kaši, psyllium a sušený sojový nápoj a vše důkladně promícháme.
Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí.
Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu konat své dílo. Některým pekárnám je třeba zpočátku trochu pomoct s mícháním a pomocí plastové stěrky stahovat mouku ulpělou na stěnách a v rozích.
Po upečení chléb vyklopíme a necháme vystydnout na kuchyňské mřížce. Ihned po vychladnutí nakrájíme na tenké krajíčky a můžeme se pustit do výroby toastů.