Terina z foie gras s pomerančovou redukcí
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 200 g tučných kachních jater nebo husích jater
- 4 cl portského vína
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
- 2 plátky slaniny
- Redukce:
- 1 polévková lžíce medu
- 2 dcl pomerančové šťávy
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče (jen oranžovou)
- 1 polévková lžíce pomerančové dužiny (bez slupky)
- citronová šťáva
Postup Terina z foie gras s pomerančovou redukcí
Postup přípravy receptu
-
Játra důkladně odblaníme a vyžilkujeme. Nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přilijeme portské víno. Přimícháme nasekaný tymián a necháme chvilku proležet.
Formičku vyložíme slaninou, přidáme játra, upěchujeme, přebývající slaninu přehneme přes játra a dáme péct do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 65-70°C cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a pak dáme do lednice.
V kastrolku necháme zkaramelizovat med, zalijeme pomerančovou šťávou a svaříme do husta. Dužinu nakrájíme na malé kostičky. Svařenou redukci dochutíme pomerančovou dužinou, pomerančovou kůrou a podle chuti dochutíme citronovou šťávou.
Vychladlou terinku vyklopíme z formičky, překrojíme a naservírujeme na talíř spolu s pomerančovou redukcí. Podáváme nejlépe s listovým salátem, popřípadě bagetkou.