Tátův guláš
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1000 gr prorostlé kližky
- 1000 gr cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček nového koření
- pepř
- sůl
Postup Tátův guláš
Postup přípravy receptu
-
Na roztopeném sádle zesklovatíme nadrobno nasekanou cibuli.
Omyté a osušené hovězí nakrájíme na menší kousky a ty zprudka orestujeme v cibulce, aby se zatáhlo.
Hned zaprášíme paprikou, aby se lehce opražila, pak podlijeme cca deci vody nebo vývaru, aby nezhořkla. Přikryjeme dobře padnoucí pokličkou a necháme maso pustit šťávu.
Po cca 10ti minutách přidáme sůl, pepř a nové koření. Na mírném ohni dusíme doměkka dle potřeby, klidně i přes dvě hodiny. Maso hlídáme, občas promíchneme, je-li potřeba, podlijeme vodou a nebo vývarem, ale jen tolik, kolik bylo původní šťávy z masa.
Půl hodinky před dovařením rozmícháme v 1,5 deci vody nebo zchladlého vývaru lžíci hladké mouky, za stálého míchání přilijeme ke guláši přes řídké síto a důkladně provaříme. Mícháme, aby se nepřichytil, je poměrně dost hustý. Nejlépe chutná přes noc odleželý, podávaný s čerstvým pečivem.