Sušenkové řezy zase trochu jiné

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g (cca) obdélníkových máslových sušenek (klasicky lze použít BeBe, ale já mám raději máslové sušenky z Lidlu, nejsou tolik přeslazené)
pudinková náplň:
300 ml mléka
cukr podle chuti
1 sáček vanilkového pudinku
200 g bílého smetanového jogurtu (polovina čtyřsetgramového kelímku, druhou polovinu budeme potřebovat později)
ovocná náplň:
500 g (cca) libovolného ovoce (čerstvé, mražené nebo kompotované, já jsem použila švestky zavařené ve vlastní šťávě)
cukr podle chuti
2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (popř. vanil. pudink či Zlatý klas)
na dokončení:
250 ml smetany ke šlehání
cukr podle chuti
200 g bílého smetanového jogurtu (ano, ta druhá polovina kelímku:-))
strouhaná čokoláda nebo Granko

Postup přípravy receptu

  1. Dno vhodné formy (mám rozevírací pečící 200x300 mm) vyložíme jednou vrstvou sušenek.

  2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a ihned do něj zamícháme jogurt (těch prvních 200 g). Naneseme ve stejnoměrné vrstvě na sušenky. Na pudinkovou vrstvu poklademe další část sušenek.

  3. Ovoce dáme do kastrolu (z kompotovaného předem slijeme šťávu) a vaříme asi 3-5 minut mírným varem, podle toho, jaký druh ovoce jsme použili. Přidáme cukr podle chuti a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.

  4. V troše vody (nebo ve slité šťávě) důkladně rozmícháme kukuřičný škrob a nalijeme do kastrolu k ovocnému pyré. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme ještě trochu škrobu, každé ovoce má totiž jiný obsah vody.

  5. Naneseme na sušenky a rovnoměrně rozetřeme, poté přidáme poslední vrstvu sušenek.

  6. Smetanu ušleháme společně s cukrem a pak do ní opatrně zamícháme zbylých 200 g jogurtu.

  7. Naneseme na moučník, rozetřeme a posypeme strouhanou čokoládou.

  8. Necháme důkladně vychladit a rozležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!