Strouhaná bramborovo-houbová polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 30 g másla
- 1 menší cibule
- cca 150 g čerstvých žampionů nebo lesních hub
- 300 g brambor - oloupaných
- 100 g dušené šunky
- 1-2 stroužky česneku
- muškátový květ na špičku lžičky
- cca 500 ml vývaru
- cca 200 ml 12% smetany
- sůl
- pepř mletý
- Na krutony:
- máslo
- starší rohlík nebo houska
Postup Strouhaná bramborovo-houbová polévka
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme drobně pokrájenou šunku a nasekaný česnek, ty také krátce osmažíme a pak přisypeme hrubě nastrouhané houby, které necháme za občasného promíchání povadnout.
Dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí, přidáme hrubě nastrouhané brambory, přilijeme vývar a za občasného promíchání a přilití vývaru dle potřeby, vaříme do změknutí brambor. Konzistence polévky by měla být v této fázi hustší, protože budeme ještě přilévat smetanu.
Když máme brambory měkké (neměly by se zcela rozvařit), přilijeme smetanu do požadované hustoty, krátce povaříme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.
Podáváme s krutony, které jsme připravili z pokrájeného pečiva na kostičky a pak je osmažili na másle dozlatova. Pro vůni můžeme s krutony osmažit i rozmáčknutý stroužek česneku nebo k nim ke konci smažení přihodit i jemně nasekanou petrželku nebo libeček...
Kdo chce polévku bezmasou, vynechá šunku.