Staromoravská fazolovice
Recepty, PolévkySuroviny
- červené fazole (z plechovky nebo loupané)
- majoránka
- 1 mrkev
- 1 petržel
- petrželová nať
- nové koření
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olej
- krupice
- polohrubá mouka
- 1 vejce
- mléko
- voda
- Vegeta
- máslo
- bobkový list
Postup Staromoravská fazolovice
Postup přípravy receptu
-
Postup, pokud vaříme z plechovky: Do rozpáleného hrnce si přidáme olej, aby pokryl dno s tenkým plátem másla. Až máslo s olejem přijdou k varu, přidáme mouku. Mouky tolik, aby se nepřipalovala a vznikla zásmažka střední hustoty. Po zpěnění přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Krátce orestujeme. Petržel a mrkev jsou nastrouhány na jemno. Krátce orestujeme a poté přidáme fazole i s nálevem. Přivedeme k varu. Osolíme a přidáme 2 kuličky nového koření, majoránku, sůl podle chuti, pepř, špetku vegety a bobkový list. Vaříme asi 30 minut. Pokud nám polévka zhoustne, přidáme malinko vody. Poté podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Postup fazole loupané: Fazole si den předem namočíme. Na druhý den je dáme vařit asi na hodinku a půl, dokud nezměknou. Připravíme si malý hrnec, do kterého si přidáme olej a tenký plát másla. Množství oleje tak, aby zakryl dno. Přivedeme k varu a přidáme mouku. Množství mouky zase tak, aby se vytvořila zásmažka střední hustoty. Až se mouka zpění, vypneme. Fazole po uvaření nevypínáme. Do vývaru z fazolí přidáme mrkev a petržel. Osolíme a vaříme společně s fazolí. Přidáme majoránku, nové koření, sůl, pepř, bobkový list a špetku vegety. Až fazole budou úplně měkká, polévku zahustím předem připravenou zásmažkou.
Základ na polévku je hotový. Před přidáním noků ještě vmícháme 2 nakrájené stroužky česneku.
Na noky: Do hrnečku si rozklepneme 1 vejce, přidáme kávovou lžíci mléka, vody a rozšleháme. Poté přidáme pár kapek oleje. Promícháme. Pro jemnější noky přidáváme 2-3 polévkové lžíce krupice. Nakonec zahustíme polohrubou moukou, přidáváme dokud je hmota řídká, musí být střední hustoty. A osolíme.
Polévku přivedeme k varu a noky vmícháme do polévky přes děrovaný cedník. Polévku vypneme a necháme dojít. Na ozdobu přidáváme čerstvou petrželku.