Spirálový višňový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- kůra z půlky citronu
- špetku soli
- 200 g másla
- 1 bílý jogurt.
- Dále:
- 500 g vypeckovaných višní nebo přecezený višňový kompot 500 g
- 4 vanilkové cukry
- moučkový cukr na posyp
Postup Spirálový višňový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do prosáté mouky vmícháme prášek do pečiva, sůl, kůru, přidáme máslo, jogurt a zpracujeme ručně nebo v robotu těsto, které necháme 30 min. odpočinout.
Těsto rozdělíme na poloviny a postupně vyválíme každou na plát asi 30x 25 cm. Ten rozdělíme podélně na 4 pruhy. Na každý pruh poklademe řadu višní, posypeme je půlkou vanilkového cukru a okraje spojíme.
Vzniklé válečky stočíme spirálovitě do kulaté koláčové nebo dortové formy. Jiné než silikonové formy předem vyložíme pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 30-40 minut (každá trouba peče jinak). Necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.