Špenátovo-sýrové lívanečky se dvěma dresinky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na lívanečky:
- 1 zmrazený špenátový protlak
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 vejce
- hrst jemných ovesných vloček
- 50 g strouhaného sýra
- 1/2 kostky droždí
- sůl
- sušený česnek
- pepř
- cukr (na rozdělání kvásku)
- Na dresinky:
- 400 g bílý jogurt
- 200 g zakysaná smetana
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce ostrého kečupu
- 1 rajče
- sůl
Postup Špenátovo-sýrové lívanečky se dvěma dresinky
Postup přípravy receptu
-
Špenátový protlak dáme do zadělávací mísy a necháme ho úplně rozmrazit.
V hrnečku rozetřeme droždí s malou lžičkou cukru a dáme do tepla vzejít.
Ke špenátu přidáme mléko, mouku, vejce, sýr a vločky, osolíme, přidáme asi lžičku sušeného česneku a nakonec připravený kvásek. Řádně vymícháme a odložíme do tepla. Já to dělám tak, že dám utěrkou přikrytou mísu do mikrovlnky, zapnu na 2 minuty na 160W a poté nechám asi 20 minut bez otevírání.
Zatímco těstíčko pěkně leze nahoru, my si připravíme dresinky. Smícháme jogurt se smetanou a rozdělíme na dvě části: do jedné vmícháme rozetřený česnek, do druhé kečup a rajče, nakrájené na malé kostičky. Podle chuti dosolíme.
Mezitím máme těsto připravené ke smažení a můžeme naběračkou nalévat na rozpálenou pánev do podoby malých lívanečků.
Osmažíme po obou stranách dozlatova a podáváme s oběma dresinky a zeleninovou oblohou.