Sojanátky (sojové karbanátky) - vegan
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1x balení sójového granulátu
- 2x stroužek česneku
- 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
- 1-2x střední mrkev
- 1x cibule
- 1x rajčatový protlak
- 4x polévková lžíce mouky + trochu na obalení
- 4x polévková lžíce strouhanky
- grilovací koření
- koření na mletá masa nebo Adžika
- sůl
- olej
Postup Sojanátky (sojové karbanátky) - vegan
Postup přípravy receptu
-
Dáme si vařit 1,5 litru vody nebo vývaru, do kterého dáme dva prolisované stroužky česneku a osolíme dle chuti.
Když se voda vaří, nasypeme celý obsah pytlíku sójového granulátu do vody a vaříme cca 8-10 minut. Granulát po uvaření scedíme a až nám trochu vychladne, vymačkáme přebytečnou vodu.
Nakrájíme si nadrobno cibuli a nastrouháme mrkev. Na pánvi si na oleji osmahneme cibulku s mrkví, přidáme rajčatový protlak, můžeme i koření a vše chvíli restujeme. Poté nasypeme do mísy, přidáme sójový granulát, mouku, strouhanku, sůl a promícháme.
Případně přidáme koření podle chuti, a když je směs řídká, přisypeme ještě trochu mouky nebo strouhanky. Ze směsi nám musí jít tvarovat karbanátky nebo menší kuličky/placičky, které nejdříve obalíme v mouce a házíme pak rovnou na pánev na rozpálený olej. Opékáme dozlatova a dokřupava.
Jako přílohu dávám bramborovou kaši nebo vařené brambory. Sojanátky jsou výborné i studené, jen s chlebem a hořčicí.