Smetanovo-višňový dort podle Lenky

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
350 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
2 rovné lžíce sody
2-3 lžíce kvalitního holandského kakaa
1 hrst strouhané čokolády
1 kefír bez příchuti (ne nízkotučný)
3/4 sklenky oleje
2 vejce
Náplň:
2 šlehačky
2 ztužovače šlehačky
cukr moučka dle potřeby
(já nesladím a nebo jenom nepatrně)
Želé:
1 višňový kompot (vypeckovaný)
1-2 lžíce solamylu

Postup přípravy receptu

  1. Sypké přísady na korpus promíchejte, přidejte tekuté suroviny a dobře zpracujte. Celou formu (průměr 28 cm) vymažte sádlem a na dno dejte kruh pečícího papíru. Pak vysypte boky hrubou moukou. Řídké těsto nalijte do vymazané formy. Pečte na 180-200 stupňů, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.

  2. Vychladlý korpus prořízněte. Řežte opatrně - korpus je křehký. Já vždy proříznu, potom protáhnu řezem pečící papír a na něm horní patro odnesu. Ze spodního plátu sundejte kolo pečícího papíru, až když máte plát na vrchním patře dortu. Dort je hezky hladký a není od mouky, což je výhodou při použití polevy, která bude bez drobečků a mouky.

  3. Kompot sceďte a šťávu použijte na želé. Smíchejte ji s cca 1 až 2 lžícemi solamylu a za stálého míchání metličkou chvilku povařte. Vznikne řídké želé na potírání plátů korpusu. Plát potřete řídkým želé a lehce šlehačkou. Nasázejte na to višně a opět potřete lehce šlehačkou. Přiklopte dalším patrem. Vše opakujte dle počtu prořezů. Dozdobte dle fantazie a dejte vychladit. Dort je vláčný a nám chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!