Smetanovo-višňový dort podle Lenky
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 2 rovné lžíce sody
- 2-3 lžíce kvalitního holandského kakaa
- 1 hrst strouhané čokolády
- 1 kefír bez příchuti (ne nízkotučný)
- 3/4 sklenky oleje
- 2 vejce
- Náplň:
- 2 šlehačky
- 2 ztužovače šlehačky
- cukr moučka dle potřeby
- (já nesladím a nebo jenom nepatrně)
- Želé:
- 1 višňový kompot (vypeckovaný)
- 1-2 lžíce solamylu
Postup Smetanovo-višňový dort podle Lenky
Postup přípravy receptu
-
Sypké přísady na korpus promíchejte, přidejte tekuté suroviny a dobře zpracujte. Celou formu (průměr 28 cm) vymažte sádlem a na dno dejte kruh pečícího papíru. Pak vysypte boky hrubou moukou. Řídké těsto nalijte do vymazané formy. Pečte na 180-200 stupňů, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.
Vychladlý korpus prořízněte. Řežte opatrně - korpus je křehký. Já vždy proříznu, potom protáhnu řezem pečící papír a na něm horní patro odnesu. Ze spodního plátu sundejte kolo pečícího papíru, až když máte plát na vrchním patře dortu. Dort je hezky hladký a není od mouky, což je výhodou při použití polevy, která bude bez drobečků a mouky.
Kompot sceďte a šťávu použijte na želé. Smíchejte ji s cca 1 až 2 lžícemi solamylu a za stálého míchání metličkou chvilku povařte. Vznikne řídké želé na potírání plátů korpusu. Plát potřete řídkým želé a lehce šlehačkou. Nasázejte na to višně a opět potřete lehce šlehačkou. Přiklopte dalším patrem. Vše opakujte dle počtu prořezů. Dozdobte dle fantazie a dejte vychladit. Dort je vláčný a nám chutná.