Smetanovo-pudingový koláč s ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 125 g hladké mouky
- 125 g hrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody nebo půl prášku do pečiva
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 1 vejce
- sůl
- brusinková marmeláda
- Na náplň:
- 250 ml mléka
- 1 celý pudink nebo 1/2 sáčku jogurtového pudingu
- 1/2 sáčku vanilkového pudingu
- 80 g moučkového cukru
- 180 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 200 g švestky
- 200 g jablka nebo jiné ovoce /
Postup Smetanovo-pudingový koláč s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouku, cukr, sůl, sodu, vanilkový cukr, vejce a máslo a vypracujeme si nelepivé těsto. Necháme ho asi půl hodiny odležet.
Švestky vypeckujeme a pokrájíme na menší plátky, jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme na plátky.
Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme pudingový krém.
Vejce rozšleháme ve smetaně a zamícháme ho do teplého mix pudingu.
Těsto rozválíme na plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané koláčové formy a vytvoříme 2,5-3 cm okraj. Potřeme brusinkovým džemem.
Vlijeme pudingovo-smetanový krém a nahoru rozložíme plátky švestek a jablek.
Pečeme velmi pomalu na cca 160 stupňů po dobu cca 45-50 minut, podle trouby, ale kontrolujeme ke konci špejlí, zda je koláč dobře upečený. Zdroj: Pošli recept - paní Božena Krátká z Janovic a já ji moc děkuji za tak dobrý koláček.