Smetanová zelňačka s ovesnými vločkami
Recepty, PolévkySuroviny
- 5 středně velkých brambor
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1 cibule
- kořenová zelenina (1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel)
- 3 lžíce ovesných vloček
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1/2 kávové lžičky pálivé papriky
- 2 nožičky dobré masové klobásy
- koření (10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, lžička kmínu)
- 1 lžíce sádla
- 1 zakysaná smetana
- 1 sladká smetana 30%
- 1 polévková lžíce cukru (podle chuti i více)
Postup Smetanová zelňačka s ovesnými vločkami
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, zelí lehce vymačkáme z nálevu a překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky, klobásy nakrájíme na silnější půlměsíčky a kořenovou zeleninu na drobnější kostky.
Na sádle osmahneme cibuli téměř do zlatova. Přisypeme na ni obě papriky, promícháme a zalijeme 1 litrem vody (lépe vývarem). Přidáme brambory, zelí, klobásy, zeleninu, ovesné vločky a koření, promícháme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Polévku odstavíme a vlijeme do ní zvolna za stálého míchání v troše vody rozkvedlanou zakysanou smetanu, poté smetanu sladkou 30%. Podle chuti osladíme, dosolíme, opepříme. Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.