Smetanová zelňačka s ovesnými vločkami

Recepty, Polévky

Suroviny

5 středně velkých brambor
1/2 kg kysaného zelí
1 cibule
kořenová zelenina (1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel)
3 lžíce ovesných vloček
1 polévková lžíce sladké papriky
1/2 kávové lžičky pálivé papriky
2 nožičky dobré masové klobásy
koření (10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, lžička kmínu)
1 lžíce sádla
1 zakysaná smetana
1 sladká smetana 30%
1 polévková lžíce cukru (podle chuti i více)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, zelí lehce vymačkáme z nálevu a překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky, klobásy nakrájíme na silnější půlměsíčky a kořenovou zeleninu na drobnější kostky.

  2. Na sádle osmahneme cibuli téměř do zlatova. Přisypeme na ni obě papriky, promícháme a zalijeme 1 litrem vody (lépe vývarem). Přidáme brambory, zelí, klobásy, zeleninu, ovesné vločky a koření, promícháme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

  3. Polévku odstavíme a vlijeme do ní zvolna za stálého míchání v troše vody rozkvedlanou zakysanou smetanu, poté smetanu sladkou 30%. Podle chuti osladíme, dosolíme, opepříme. Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!