Smetanová česnečka s tymiánem a krutony
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 palice česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 6 středně velkých brambor (oloupaných a nakrájených na malé kostičky)
- 1 větší cibule nakrájená na drobno
- 3 lžíce hladké mouky
- asi 6 lžic másla (5+ 1 na závěr)
- mletý černý pepř
- sůl podle chuti
- 1 lžíce sušeného medvědího česneku
- 1 lžička tymiánu
- 250 ml smetany ke šlehání
- petrželka na ozdobu
- krutony (nakrájené plátky světlého pečiva osmažené nasucho nebo na trošce tuku)
Postup Smetanová česnečka s tymiánem a krutony
Postup přípravy receptu
-
Na másle zpěníme cibulku a přidáme mouku. Za stálého míchání asi pět minut restujeme a pak postupně vléváme studený vývar. Přidáme nakrájené brambory a trochu soli.
Po uvaření brambor vmícháme tymián, medvědí česnek a stroužky prolisovaného česneku. Pak do polévky vlijeme smetanu ke šlehání a odstavíme.
Nakonec do horké polévky přidáme lžíci studeného másla a necháme je rozpustit.
Podáváme se smaženými krutony.