Shulbata - lilek s bulgurem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 větší lilek
- 3 brambory
- 2 cibule
- 1 hrnek bulguru
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky římského kmínu (Cumin)
- 2 lžičky vegety
- sůl
- drcený pepř
- olivový olej
- hladkolistá petrželka
- (hrnek = 200 ml)
Postup Shulbata - lilek s bulgurem
Postup přípravy receptu
-
Bulgur zalijeme 1,5 hrnkem varici vody, promichame a prikryte nechame vstrebat tekutinu.
Lilek a brambory oloupeme, nakrajime na vetsi kostky.
Nahrubo pokrajenou cibuli nechame zesklovatet (na olivovem oleji), pridame brambory, lilek a chvilku restujeme.
Prisypeme nove koreni, cumin, pepr, sul a zalijeme vodou smichanou s rajskym protlakem a vegetou. Vody dame dost, tak cm nad uroven smesi. Pod poklickou na mirnem plameni dusime do mekka (dle potreby dale podlevame).
Nakonec pridame bulgur a jeste cca 7 minut povarime. Dle potreby dochutime soli a peprem.
Podavame s chlebem, sypane hladkolistou petrzelkou, s kopeckem zakysane smetany a libovolnou nakladanou zeleninou. Kdo rad kysele, muze si smes pokapat stavou z citronu.